En İyi Windows Kod Editörleri - Sanat Adası

En İyi Windows Kod Editörleri

Yazılımcılara yardımcı olacak ücretsiz en iyi Windows kod editörleri bu yazıda bir araya getirilmiştir.
Kod editörü, yazılımcıların en temel yardımcı aracıdır. Web veya mobil fark etmez bir uygulama , oyun, program gibi yazılım geliştiriyorsanız kod editörü olmadan bu işi yapmanız oldukça zordur.
Kod editörleri, programlama dillerini rahat ve kolay yazmak için özel olarak geliştirilmiş yazılım editörleridir.
Bir kod editörünü, bilgisayarlar da bulunan klasik not defteri uygulamasının gelişmiş versiyonu olarak düşünebilirsiniz.Not defterinden farklı olarak bu araçlar düz metin yazımları için değil de, programlama dilleri için kullanılır.

Kod Editörleri Kullanım Amacı

Kod editörü yazılım geliştiricilerinin olmazsa olmaz aracıdır dedik ama editör kullanım anlayışları bir çok yazılımcıya göre değişmektedir.
Bir kısım yazılımcıya göre kod editörleri ya da daha gelişmiş çalışma ortamı sunan ide uygulamaları gereksizdir. Bu anlayışa göre bir programcının kendini daha iyi geliştirmesi için hazır -yazılımı kolaylaştıran- programlara ihtiyacı yoktur.Daha fazla hatalı kod yazarak, daha iyi öğrenme sağlanabilir. Bu açıdan basit bir not defteri işinizi görür.
Diğer yaklaşım da ise zaman, boşa harcanmayacak kadar değerlidir.Bu yüzden kod hatalarını anında fark edip, düzenleme imkanı sunan bu çok amaçlı kod editörleri oldukça gerekli ve önemlidir.Çünkü gelişmiş editörler yazılımsal hataları anında tespit etme, yazılan programlama dilini tanıyıp kodları otomatik tanımlaması ve 3. taraf eklentileri sayesinde zamandan haylice tasarruf sağlamaktadır.
Kendi adıma ben ikinci anlayışa katılıyorum. Çünkü yaşadığımız şu dönem de ve özellikle bilişim alanında zaman her şey demek ve projeleri mümkün oldukça en kısa zamanda hatasız tamamlamak gereklidir.
Kod editörleri için text editörü (metin editörü), yazılım dillerine göre HTML editörü, PHP editörü, Javascript editörü gibi isimler verilmektedir.
Aşağıda listeleme yaptığım editörler, onlarca programlama diline destek sağladığından dolayı genel olarak kod editörleri kavramı daha uygun olacaktır.
Kavramlar hakkındaki açıklamayı sayfanın sonunda kavramlar başlığı altın da bulabilirsiniz.

1Visual Studio Code

Visual Studio Code
Visual Studio Code, Microsoft tarafından açık kaynak kodlu olarak sunulan en iyi Windows kod editörlerinden biridir.
Kod editörü oldukça güçlü özeliklere sahip.Eğer büyük projeler de ide kullanmayı tercih etmiyorsanız, hiç düşmeden kullanabileceğiniz bir altyapısı var.
Kendi varsayılan özelliklerinin yanında, 3. taraf yazılımlara da açık olan editörün, farklı amaçlar için kullanabileceğiniz binlerce eklentisi mevcut. Ayrıca tema özellikleri ile kendinize özgü bir editör oluşturabilirsiniz.
Onlarca programlama dili desteği olduğunu da belirtelim.Yani bir çok dilde program yazarken ototmatik tanımlama ve tamamlama özelliğini kullanabilirsiniz.
Ücretsiz – Windows | Mac | Linux

2Sublime Text 3

Sublime Text 3

Sublime Text, son yıllarda büyük bir popülerlik kazanan listedeki en gelişmiş kod editörüdür.İçerisine entegre edilmiş bir çok özellik ve 3. sahışlar tarafından geliştirilen sayısız eklentiler sayesinde bir çok yazılımcı ve web geliştiricisi için baş editör niteliği taşımaktadır.
Sublime Text’in sağladığı özellikleri sıralamak ayrı bir konu başlığıdır.Zaten bütün özelliklerini tam anlamıyla kullanmak çok zor ve gereksizdir.Hızlı ve hatasız kod yazmanızı sağlayacak kadar özelliklerini kullansanız yeterli olacaktır.Sublime Text, yüzlerce programalam dilini desteklemektedir.
Ediötü kendi resmi sitesinden ücretsiz olarak indirip kullanabilirssiniz.Ayrıca yıllık 70 dolar ücret karşılığında profesyonel versiyonuna da sahip olabilirsiniz.Windows’un yanında OS X ve Linux platform desteği bulunmaktadır.
Ücretli | Ücretsiz – Windows | Mac | Linux

3Brackets

Brackets

Brackets, en popüler tasarım uygulamalarının mimarı Adobe tarafından geliştirimiş ve desteklenmeye devam eden açık kaynak kodlu cross-platform kod editörüdür.Brackets oldukça modern ve kullanışlı bir arayüze sahip.Her yeni gelen güncelleme ile birlikte oldukça kullanışlı özelliklere kavuşmuştur.
Brackets’ı diğerlerinden ayıran belki de en önemli özelliği hiç bir eklenti gerektirmeyen canlı ön izleme özelliğidir. En beğendiğim diğer özelliği ise renkleri sanki bir tasarım uygulaması kullanıyor gibi çok kolay bir şekilde görerek kullanabilmemiz.
Ücretsiz – Windows | Mac | Linux

4Atom

Atom

Atom, web tabanlı git depolama servis sağlayıcısı Github ekibi tarafından geliştirilmiş açık kaynak kodlu gelişmiş bir kod editörüdür.Bir çok programlama dilini desteklese de daha çok Javascript diline göre geliştirilmiştir.
İlk olarak OS X de daha sonra Windows ve Lunix de kullanılmaya başlamıştır.Atom, sublime text editörüne benzer bir arayüze sahip ve çok fazla benzer özellikleri var.
Ücretsiz – Windows | Mac | Linux

5Notepad++

Notepad++

Notepad++, aslında bir çok windows kullanıcısı için resmi kod düzleme aracıdır.Windows ortamında yazılım geliştiren hemen hemen bütün yazılımcılar bu editörü en az bir kere kullanmış ya da en azından duymuştur.
Notepad++, klasik bir ara yüze sahip, kullanımı basit ama onlarca dil desteği olan, 3. şahıs eklentileri destekleyen gelişmiş bir text editörüdür. Listedeki diğer kod editörleri kadar doğuştan yetenekli olmasa da 3. taraf eklentiler ile oldukça kullanışlı bir araç haline gelmektedir.Projeyi değil ama ufak düzenlemeleri bu editör ile gerçekleştiririm.
2018 güncellemesi : Editör hakkındaki 4 yıl önceki görüşlerim aynı olsa da, notepad++ o  zamandan bu zamana epey yol katetti. Bir çok özellik eklenmeye devam etti. Ama halen yardımcı kod editörü olarak kullanıyorum.

6PSPad

PSPad

PSPad, sade arayüze sahip sadece windows ortamı için geliştirilmiş Notepad++ ayarında basit bir kod editördür.Notepad++ için alternatif bir editördür.
Son kararlı sürümü 24 Nisan 2018 de yayınlanmıştır.
Ücretsiz – Windows

7Bonus Olarak Ücretli Editörler

Listenin başında ki Sublime Text editörü normal de ücretli bir editördür.Fakat yapımcıları bazı özellikleri kısıtlayarak ömür boyu ücretsiz kullanım imkanı vermiştir.

Dreamweaver

Dreamweaver, Adobe firması tarafından geliştirilen çok amaçlı kod editörüdür.Bir çok Adobe uygulaması ile senkronlu çalışıyor.
Yazdığınız kodlarının nasıl bir görüneme sahip olduğunu anında gösterebiliyor.Ayrıca kod yazmdan sadece editör tarafından sağlanan modülleri kullanarak bile bir web sitesi yapabilirsiniz.
Dreamweaver’ın sahip olduğu bu özelliklerinden dolayı bir kod editör değilde IDE diye tanımlarsak daha uygun olacaktır.
Ücretli – Windows | Mac 

Webstorm

Webstorm, çok amaçlı editör geliştiricisi Jetbrain firmasına ait javascript editörüdür.Javascript editörü diye ifade edilse de diğer web dillerini de (HTML, CSS) desteklemektedir.
Webstorm, Javascript ile geliştirilen araçlara (Coffescript, TypeScript), sunucu taraflı teknoloji olan Nodejs ile çalışma imkanı vermektedir.Bu bakımdan basit bir text editöründen çok IDE olarak ifade edilir.
Ücretli bir araçtır ama eğer öğrenciyseniz 1 yıl ücretsiz kullanabilirsiniz.Ayrıca aynı firmanın PHP editör olarak kullanabileceğiniz PHPStorm IDE’si de bulunmaktadır.
Ücretli – Windows | Mac 

8Kavramlar

Editör nedir ?
Editör iş sektöründe özellikle basında yazı işleri müdürü veya başyazıcı olarak ifade edilmektedir.Genel kullanım da ise düzenleyici anlamına gelmektedir.
Kod editörü ifadesi ise kod düzenlenme, ya da kod düzenleme araçı olarak ifade edilir.HTML editörPHP editör bu dillerle yazılan kodları düzenlemek, ya da sıfırdan yazmak için kullanılan araçtır.
Text Editör Nedir?
Metin düzenleme aracıdır.Bu ifade bir çok yerde kod editörü ile aynı kavramı temsil eder.
HTML nedir?
HTML, web site geliştirmek için kullanılan en temel Hiper Metin İşaretleme Dilidir.Tam olarak bir programlama dili değildr.
PHP Nedir?
PHP web geliştirmekde sunucu taraflı(server side) işleri halletmek için kullanılan en popüler programlama dilidir.
Windows Nedir?
Windows, dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri olan Microsoft’a ait bilgisayarlarda dünyanın en fazla kullanılan işletim sistemidir.Ayrıca akıllı telefonlar için Windows Phone işletim sistemide bulunmaktadır.Android ve iOS dan sonra 3. en büyük mobil işletim sistemidir.
OS X Nedir?
Apple’ın Macintosh(şuan iMac) bilgisayarlarında kullanılmak için geliştirdiği işletim sisteminin son sürümüdür.Daha önceleri MAC OS olarak bilinen işletim sistemi MAC OS 9 dan sonra OS X adını almıştır.X roma rakımnda 10 sayısını temsil etmektedir.OS, Operating Systems kelimesinin kısaltmasıdır.
Linux Nedir?
Açık kaynak kodu ile yayılan, dünyada en çok kullanılan 3. işletim sistemdir.Ubuntu,Red Hat,Debian ve Pardus(Tubitak tarafından geliştirilen) işletim sistemleri Linux dağıtımıdır.
Açık Kaynak (Open Source) Nedir?
Bir yazılımın, dünya genelinde farklı yazılımcılar tarafından geliştirilmesine katkı sağlamak amacı ile kodlarının paylaşıldığı ve ücretsiz olarak sunulan yazılımlara denir.
Farklı Platform (Cross-platform) Nedir?
Farklı platform veya birden fazla platform manasına gelen, Windows,OS X, Linux gibi farklı işletim sistemlerinde çalışan uygulamalara,servislere denir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar