Az Bilinen Google Chrome Özellikleri - Sanat Adası

Az Bilinen Google Chrome Özellikleri

Muhtemelen daha önce duymadığınız Google Chrome özellikleri hakkında bir rehber hazırladım.
Google Chrome özellikleri - az bilinen 7 chrome özelliği
İnternet kullanıcılarının neredeyse yüzde 80‘i tarafından tercih edilen internet tarayıcısı Google Chrome’un kesinlikle işinize yarayacak bu özelliklerini biliyor musunuz?
İnternette gezinmek için kullanılan tarayıcılar, aslında gezinim dışında bir çok yeteneğe de sahipler.Tabi ki bir çok kullanıcı bu özelliklerin farkında değil.
Tarayıcıların gizli kalmış yeteneklerini öğrendiğiniz de daha kolay ve hızlı işlemler yapabileceksiniz.
Günümüzde ki bir çok tarayıcı, eklenti ve uzantı adı verilen ek programları kullanarak farklı farklı işlemleri yapmamızı sağlıyor.Doğru kullanıldığında internette yapacağız işlemleri kolaylaştırıyor ve daha üretken olmamızı sağlıyorlar.
Bunun dışında bir de tarayıcıların kendi içerisinde, fazladan kurulum yapmadan kullanabileceğiniz özellikleri var.
İşte bu yazıda tüm zamanların en çok kullanılan tarayıcısı Google Chrome’un az bilinen ama oldukça işe yarayacak 7 özelliğinden bahsedeceğim.
Bu özellikler hem daha üretken olmanızı hem de sık karşılaştığınız tarayıcı sorunlarına çözüm olacak.

1Chrome Video Player Özelliği

Tarayıcı üzerinde video izleyebilir miyim?
Bilgisayarınızda yüklü bir filmi izlemek için ya da müzik dinlemek için ona uygun bir programa ihtiyacınız vardır.Fakat bazen farklı formatlarından dolayı, program o videoyu ya da müzik dosyasını açamaz.Ek yama kurmanız gerekir.
Aslında bunlara hiç gerek yok.Çünkü Google Chrome bir çok formatı destekleyen bir video, ses player gibi çalışabilmektedir.
Denemek için bilgisayarınız da yüklü bir filmi Chrome’un arama çubuğuna sürükleyip bırakın.Chrome, anında bir web tarayıcısından video oynatıcısına dönecek.

2Sekmeler Arasında Kolay Gezmek

Sekmeler arası gezinti için kısayol tuşu var mı?
İnternet tarayıcılarının ilk sürümlerinde birden fazla internet sitesine girmek için birden fazla tarayıcı penceresi açmak gerekiyordu.O zamanlar daha sekme icat olmamıştı.Sekmeler hayatımıza girdi, internette gezinmek daha hızlı ve kolay olmaya başladı.
Siz de benim gibi bir tarayıcıyı ekranında 10-20 sekme birden açarak kullanıyor musunuz? Eğer kullanıyorsanız, sekmeler çoğaldıkça kullanımının ne kadar zor olduğunu fark edersiniz.
İşte bu nedenle Chrome sekmeler arasında kolay gezinmek için basit bir özellik sunuyor.Chrome da sekmeler arasında kolay gezmek için Ctrl+Tab tuşunu kullanabilirsiniz.Böylece fare kullanmadan bütün sekmeleri sırayla gezebilirsiniz.Ayrıca özel bir sekmeye gidebilirsiniz.Mesela 1. sekme için Ctrl+1, 2. sekme için Ctrl+2 şeklinde kullanımı var.Son sekmeye gitmek için Ctrl+9 tuş kombinasyonun kullanabilirsiniz.

3Sekmeleri Sabitlemek

Chrome ‘da uzun zamandır var olan ama çoğu kimsenin bilmediği güzel bir özellikten bahsedelim.Eğer tarayıcı her açtığınız da bazı sayfaların hep açık olmasını istiyorsanız, o sayfaların olduğu sekmeyi sabitleyebilirsiniz.
Böylece tarayıcı her açtığınız da sabitlediğiniz sekmeler orada duruyor olacak.
Sekme sabitleme özelliğini kullanabilmek için, sabitlemek istediğiniz sekmenin üzerinde sağ tıklayıp “Sekmeyi İğnele” ya da İngilizce kullananlar için “Pin Tab” seçeneğine tıklayın.Sabitlenen sekme tarayıcının sol üst tarafına küçültülmüş bir şekilde sabitlenecek.
Tarayıcınızı kapatıp tekrar açarsanız, sekmenin orada olduğunu görebilirsiniz.

4Yanlışlıkla Kapattığınız Sekmeyi Tekrar Açmak

Sekmelerin çokluğunda oluşan sorunlardan biri de yanlışlıkla kapatılan sekmelerdir.Aslında bunun için yapacağınız şey, tarayıcı geçmişine gidip kapattığınız sayfayı tekrar açmak olacaktır.Fakat bu kadar zahmete ne gerek var.
Chrome son kapattığınız sekmeleri açmanız için harika bir özelliğe sahip.Ctrl+Shift+T tuşlarına birlikte basarak son kapattığınız sekmeyi açabilirsiniz.Bir daha bastığınız da, ondan bir önceki sekmeyi açarsanız, bu böylece sınırsız şekilde devam eder.
Bu özelliğin en çok işe yaradığı durumlardan biri de tarayıcının kendi kendine kapanması ya da yanlışlıkla tarayıcı kapattığınız da açık olan sekmelerinize tekrar dönebilmenizi sağlamasıdır.
Denemek için tarayıcınızı kapatın ve tekrar açın.Ardın Ctrl+Shift+T tuşuna basın.Kapatmadan önceki duruma gelecektir.

5İnternet Sayfalarını PDF Olarak Kaydetmek

İnternet sayfasını pdf olarak kaydedebilir miyim?
Beğendiğiniz bir internet sitesini ya da faydalı içerikleri olan bir sayfayı tekrar açmak istediğiniz de unuttuğunuzu farkettiğiniz oldu mu?
İnternet tarayıcıları, beğendiğiniz siteleri kaydetmeniz için “bookmark” dedikleri yer imi işaretleri özelliğini sunarlar.Genelde bu özellik tarayıcı ekranında açık gelmediğinden genel kullanıcıların çoğu bunu bilmez.
Google Chrome bunun için bir alternatif özellik daha sunuyor.Beğendiğiniz bir sayfayı PDF formatından bilgisayarınıza kaydetmenizi sağlıyor.
Mesela bu okuduğunuz makaleyi beğendiniz.Şimdi Chrome üzerinden bu sayfayı ziyaret ediyorsanız, Ctrl+P tuşuna birlikte basarak bu yazıyı PDF formatında kaydetebilirsiniz.Basit

Matematik İşlemlerini Çözmek

İnternette gezerken bazen basit hesaplama işlemlerine ihtiyacınız oluyor mu? Benim başıma sık geliyor.Bu durumda ya bilgisayar da yüklü hesap makinesini ya da tarayıcıların console ekranını açıyorum.Fakat bunlara hiç gerek yok.Çünkü Chrome hesaplama yapabiliyor.
Google Chrome, arama çubuğu üzerinde toplama, çarpma, çıkarma, yüzde hesabı gibi basit matematiksel işlemleri kolayca yapabiliyor.Hemen URL kısmında bir işlem yaparak sonucu görebilirsiniz.İşlemin cevabını anında görebilirsiniz.

7Chrome Gizli Gezinme

Bu özellik bir çok kişi tarafından biliyordur fakat bilmeyenler için aydınlatma yapalım.
İnternet tarayıcıları üzerinden girdiğiniz her site tarayıcılar tarafından kayıt altına alınır.Genel de bir çok tarayıcıda Ctrl+h (tarayıcı geçmişi tutulan sayfa) tuşu internette gezinme geçmişini verir.Siz işiniz bittikten sonra tarayıcıyı kapatsanız ve biri sizden sonra tarayıcıyı açsa, Ctrl+h sayfasına girerek, gezdiğiniz bütün siteleri görür.
Bir başkasının sizin gezindiğiniz siteleri görmesini istemiyorsanız ya tarayıcıyı kullandıktan sonra gezinme geçmişini silersiniz.Ya da gizli gezinme modu ile hiç kayıt altına alınmazsınız.Yani Chrome tarayıcısının sağladığı gizli gezinme modunda, gezdiğiniz hiç bir site kayıt altına alınmaz.Bir nevi hayalet olursunuz.
Chrome gizli gezinme modunu Ctrl+shift+N tuşlarına birlikte basarak kolay açabilirsiniz.Ya da tarayıcının sağ üst tarafında 3 nokta üste kısmına basıp açılan pencerede “Yeni Gizli Pencere” yazısına tıklayabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar