Çok yaygın olarak görülmekte olan bir kemik hastalığıdır. Kemik erimesi nedir denildiğinde, kemiklerin tamamen yok olması değil kemik içerisinde yer alan minerallerin yoğunluğunun azalması nedeniyle kemiklerin hassaslaşarak çabuk kırılmasıdır.
Kemik Erimesi Nedir?
Hastalığın tıp alanındaki adı osteoporoz olup vücuttaki tüm kemikleri etkileyebilen bir hastalıktır. Hastalık özellikle kalça ve bilek kemikleri ile omurlarda etkisini göstermektedir.
Her yaşta ve cinsiyetteki kişilerde görülmekte olan bir hastalık olup kadınlarda görülme olasılığı erkeklere nazaran daha yüksektir.
Hastalığın erken teşhisi tedavi için çok önemli olup 65 yaş üzeri her kadın ile 70 yaş üzeri her erkek en az yılda bir kez kemik yoğunluk ölçümü yaptırması gerekmektedir.
Kemik erimesi omurgalarda tahribata neden olduğundan dolayı hastada duruş bozukluklarına neden olmaktadır. Eğik ve kambur duruşlara sebebiyet vermektedir.
Kemik Erimesi Belirtileri
Hafif bir darbe ile bile kemik kırılması ya da incinmesi yaşanması hastalığın en önemli kemik erimesi belirtileri arasındadır. Ayrıca osteoporoz hastalığı olan kişilerde sürekli bir şekilde bel bölgesinde ağrı yaşanmaktadır.
Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde kemik yoğunluğunun azalması ile orantılı olarak boy ölçüsünde kısalma yaşanmaktadır.
Hastalık doğuştan olmayan ve daha sonradan ortaya çıkan eğik ve kambur duruşlar meydana getirmektedir.
Kemik Erimesi Nedenleri
Kemik erimesini tetikleyen önemli bazı faktörler bulunmaktadır. Özellikle kadınlarda erkeklerden daha fazla osteoporoz hastalığı görülme riskinin bulunması ve yaş ilerledikçe rahatsızlığın riski de artış göstermektedir.
Irk olarak da Asya kökenli olan beyaz ırklarda osteoporoz hastalığı görülme riski daha yüksektir. Kemik erimesi nedenleri arasında genetik özellikler de yer almaktadır.
Ailesinde bu hastalığı yaşayan bir bireyin olması, kişinin osteoporoz hastalığı riskini artırmaktadır. İnce ve küçük bir iskelet yapısı bulunan kişilerde diğer kişilere nazaran bu rahatsızlığın görülme olasılığı daha fazladır.
Hormonlar, kemik erimesinde çok etkilidir. Bu yüzden düşük hormon seviyesi nedenler arasındadır. Özellikle kadınlarda yaş ilerlemesi ile oluşan östrojen hormonundaki azalma, erkeklerde ise testosteron seviyesindeki azalma hastalığı tetiklemektedir.
Hormon olarak çok fazla troid hormonu üretilmesi de kemik erimesine neden olmaktadır. Bu durumda troid hormon salınımı azaltılmaya çalışılmalıdır.
Vücutta kalsiyum eksikliği ve sigaranın kullanımı da kemiklerin zayıflamasına sebep olmaktadır.
Bir başka sağlık makalemiz olan Astım nedir hakkında detaylı bilgi almak için konumuza göz atabilirsiniz.
Kemik Erimesi Tedavisi
Hastalığın tedavisinde beslenme alışkanlıkları çok önemlidir. Bundan dolayı düzenli ve dengeli, kalsiyum miktarı yoğun olan besinlerle beslenmek osteoporoz tedavisi için oldukça önemlidir.
osteoporoz hastalığına ne iyi gelir diye düşünüldüğünde genç yaşlardan beri süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca gerekli olması halinde magnezyum desteği alınması hastada rahatlama sağlamaktadır.
Kemik erimesi ilacı olarak günümüzde denosumab ve teriparatid ilaçlarıdır. Bu ilaçların muhakkak doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
Kemik erimesi bitkisel tedavisi için kemik kütlesini artırdığı bilinen kuru erik, Hindistan cevizi yağı tavsiye edilmektedir. Ayrıca bol miktarda kalsiyum içermesi sebebiyle susam, süt, badem, kişniş tohumu tüketilmelidir.
Omega 3 bakımından zengin olan balık çeşitleri de hastalığın tedavisi sürecinde destek sağlamaktadır.
0 Yorumlar