Epilepsi hastalığı, beynin normal aktivitelerini yerine getirememesi ve geçici olarak meydana gelen elektriksel boşalmalar olarak tanımlanır. Halk arasın da “Sara Hastalığı” olarak da bilinmektedir.
Epilepsi Hastalığı Nedir?
Epilepsi, beynin normal aktivitelerini yerine getirememesi ve geçici olarak meydana gelen elektriksel boşalmalar olarak tanımlanır.
Epilepsi hastalığı nedir denildiğinde ilk akla gelecek şeyler kısa süreli olarak geçirilen nöbet ataklarıdır.
Sara hastalığı belirtileri geçirilen ani nöbetlerle anlaşılabilmektedir. Nöbet sırasında kişi de geçici olarak bilinç kaybı oluşur.
Epileptik nöbette bilinç kaybı dışında titreme, yüksek ses çıkarma, bir noktaya kilitlenip bakmak ve uzuvların kontrol edilememesi gibi durumlar söz konusu olur. Ancak kişi bir kez nöbet geçirdiği için de hemen epilepsi tanısı konmaz.
Epilepsi Hastalığı Belirtileri
Epilepsi oldukça yaygın bir hastalıktır. Her insanda görülebilmektedir. Ama 65 yaş üzeri ve 16 yaşından küçükler de görülme olasılığı daha fazladır. 16 yaşa kadar görülen en yaygın hastalıklardan biri epilepsi olarak bilinmektedir.
Epilepsi (sara) hastalığı nasıl anlaşılır sorunun cevabı aslında gözlemdir. 16 yaşından küçük çocuklar da görülen sara hastalığı ailenin dikkati ile anlaşılabilmektedir.
Çocukta ağız şapırdatması, kimsenin duymadığı kötü kokuları duyması, çocuğun ara sıra gözlerinin boş boş dalması ve kol bacaklar da ani olan irkilme görüldüğünde ebeveynlerin şüphelenmesi gerekmektedir.
Epilepsi Hastalığı Nedenleri
Epilepsinin bir çok farklı sebebi vardır. Bazı zamanlar da tanısının tam bulunamadığı da gözlemlenmiştir.
Epilepsi hastalığı nedenleri denilince ilk akla gelmesi gereken nedenlere aşağıda yer verilmiştir.
– Beyinde olan tümörler
– Beyin hasarları
– Sinir sitemindeki enfeksiyonlar
– Beyin dokusunda veya damarlarında gelişimsel bozukluk olması
– Genetik veya kalıtımsal nedenler
– Beyin hasarları
– Sinir sitemindeki enfeksiyonlar
– Beyin dokusunda veya damarlarında gelişimsel bozukluk olması
– Genetik veya kalıtımsal nedenler
Epilepsi nöbetleri sırasında hastaya yapılan dışarıdan nöbetler hastanın kalıcı olarak hasarlara uğramasına neden olabilmektedir. Nöbet geçiren bir hasta görüldüğü zaman yapılması gereken en önemli şey nöbetin bitmesini beklemektir.
Epilepsi nöbeti geçiren hastaya zarar gelmemesi için alınabilecek tek önlem ise; titrediği zamanlarda çevresinde ki eşyalara bir yerini çarpmaması için eşyaları hastadan uzaklaştırmaktır.
Epilepsi hastalığı nasıl geçer sorusuna verilebilecek tam bir cevap bulunmamakla birlikte bir kaç çözüm yolu bilinmektedir.
Epilepsi Hastalığı Tedavisi
Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir bir hastalık olsa da, bu tedavi süreci oldukça uzun bir zaman dilimini kapsar. Tamamen tedavi edilebilen hastalar olduğu gibi tamamen tedavisinin mümkün olmadığı hastalar da vardır.
Bunun sebebi epilepsi nöbeti geçiren hastanın, bu hastalığa sahip olmasındaki etkendir. Günümüzde Epilepsi hastalığı tedavisi denildiğinde akla 3 yöntem gelir. Bunlar şöyle sıralanır:
İlaç Tedavisi
Tedavi sırasında ilk önce yapılan tedavi şeklidir. Ancak ilaç tedavisi hastalığı geçirmek için değil de hastalığın belirtilerini azaltmak için kullanılır. Tıpkı şeker ve tansiyon hastalarında olduğu gibi.
Epilepsi Cerrahisi
Kişinin cerrahi müdahaleye uygun bulunması halinde uygulanan yöntemdir. Alınan sonuçlar hastalığı tamamen bitirir niteliktedir.
Beyine Pil Takılması
Nöroşirurji Bölümü tarafından pil takılmaya uygun görülen hastalar tespit edilerek, operasyonla pilin beyne yerleştirmesi gerçekleştirilir.
Bu uygulama da hastalığın belirtilerini bastırmak için kullanıldığı gibi, zamanla hastalığı ortadan kaldırması da mümkündür.
0 Yorumlar