Anemi olarak da bilinen ve Türkiye’de kadınların yüzde yetmişinde görüldüğü tespit edilmiş olan kansızlık kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin olması gereken miktarın altında olmasından dolayı ortaya çıkan bir hastalık olduğu bilinmektedir.
Bu hastalığın baş dönmesi, halsizlik, cansızlık, göz çevresi ve diş etlerinde solgun bir beyazlık, aşırı yorgunluk gibi birçok belirtisi bulunmaktadır.
Anemi hastalığı şiddetli bir şekilde devam ettiğinde sağlık açısından son derece tehlikeli bir hal alabilmekte felç ve kalp krizine neden olabilmektedir.
Kansızlık Nedir?
Kansızlık (Anemi) toplumda oldukça yaygın görülen bir kan hastalığıdır. Kanda bulunan alyuvarların sayısının eksikliği veya hemoglobin seviyesinin düşüklüğüyle meydana gelmektedir.
Vücudun hayatiyeti açısından en önemli ihtiyaç duyduğu madde olan oksijeni hücrelere taşıyarak hücre bölünmesini ve yenilenmesini sağlayıp canlılığı devam ettiren alyuvarların eksikliği bu nedenle vücutta oksijen eksikliğine neden olur.
İşte bu oksijen eksikliğinin insan vücudunda kendisini göstermeye başladığı belirtilere kansızlık adı verilmektedir.
Bu hastalık erkeklere oranla kadınlarda daha yaygın olarak görülmektedir.
KANSIZLIĞIN BAŞLICA BELİRTİLERİ
Anemi, birçok şekillerde kişide kendisini göstererek belirtilere neden olabilir.
Kimi belirtiler toplumda yaygın olarak görülmekle beraber kimi belirtiler ise daha seyrek görülmektedir.
Yaygın olan anemi belirtileri halsizlik, iştahsızlık, sürekli yorgunluk hali, cinsel istekte azalma görülmesi, yüzün soluklaşarak beyazlaşması ve el ve ayaklarda sürekli hissedilen soğukluk olarak kabul edilir.
Kansızlık belirtisi olmakla birlikte daha nadir görülen belirtileri ise nefes darlığı, sürekli hissedilen baş ağrısı, uykusuzluk, kalp ritminde bozulma, pika sendromu ve bacaklarda hissedilen kramplar olarak sıralayabiliriz.
KANSIZLIĞIN BAŞLICA NEDENLERİ
Halk arasında kansızlığın ilk akla gelen nedeni demir eksikliği olmaktadır.
Fakat bunun dışında aileden gelen genetik bir rahatsızlık, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, kanser, diyabet gibi hastalıklar da vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin azalmasına ve anemi hastalığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Vücutta bulunan demir seviyesi ve anemi arasında doğrudan bir ilişki mevcuttur.
Vücuda alınan demirin vücut tarafından emiliminin sağlanması kronik bağırsak problemleri, mide rahatsızlıkları ve sindirim bozukluklarından kaynaklı sebeplerle yeteri kadar sağlanamadığında kişide kansızlık meydana gelir.
B-12 vitaminin yeteri kadar alınamaması, kadınlarda adet dönemlerinde fazlalaşan kan kayıpları ve hamilelik de insanlarda kansızlığa neden olabilmektedir.
KANSIZLIK HASTALIĞININ ÇÖZÜMLERİ
Doktor Kontrolü: Kansızlık belirtileri görülen kişilerin doktora başvurması gerekmektedir. Kansızlık basit bir düzeyde ise tehlikeli bir hal almamış ise genel olarak doktorlar ağız yolu ile alınacak demir haplarını tavsiye etmektedir.
Demir haplarının düzenli olarak kullanan ve gerekli önlemi alan hastalar da genel olarak iki ay içinde kansızlık oranı azalmakta ve bir yıl gibi bir sürede bu hastalık ortadan kalkabilmektedir.
Bitkisel Tedaviler: Doktorun hastaya koyduğu teşhisinden ve verilen ilaçlardan sonra hastanın kendi sağlığı içinde bazı tedbirler alması gerekmektedir. Bu tedbirlerin başında sağlıklı beslenme ve bitkisel çözümler gelmektedir.
Kırmızı kan hücre sayısı düşük olan kişilerin özellikle kırmızı pancar ile yapılan yiyecekler tavsiye edilmektedir.
Pancar içinde bulundurduğu yüksek miktarda ki demir oranı ile kansızlık tedavisi için önem arz etmektedir.
Yeşil yapraklı sebzelerde pancar gibi demir açısından son derece önem arz etmekte özellikle ıspanak da bulunan demir miktarı çizgi filmlere dahi konu olacak kadar önemli düzeydedir.
0 Yorumlar