Çok rahatsızlık verici göz sorunlarından birisi göz nezlesidir. Göz nezlesi tıp literatüründe Konjonktivit olarak adlandırılmaktadır.
Her yaşta görülebilmekle birlikte en fazla çocukları etkileyen, çoğunlukla alerjik nedenlerden kaynaklanan bir sağlık sorunudur.
Zaman zaman gözlerde oluşan bazı sağlık sorunları olabilmektedir. İnsan vücudundaki her organ çok değerlidir ve farklı işlevlere sahiptir kuşkusuz ancak gözler, dünyaya açılan bir pencere olarak düşünüldüğünde, her insanın gözleriyle ilgili ufak da olsa yaşadığı bir sağlık sorunu önem arz etmektedir.
Göz Nezlesi (Konjonktivit) Neden Olur?
Konjonktivit, göz kapağının iç tarafı ve gözün beyaz kısmını kaplayan Konjonktiva isimli zarda ortaya çıkan enfeksiyon veya iltihaplanma sonucunda oluşur.
Çoğu zaman ciddi bir hastalık olarak değerlendirilmese de, etki biçimi ve süresiyle orantılı olarak yaşam kalitesini ciddi düzeyde etkileyebilir.
Enfeksiyonel nedenlerden kaynaklı durumlarda bulaşıcı niteliktedir. Bazen havuzdaki klor, zehirli maddeler gibi kimyasal nedenlere maruz kalmakla gelişebilir. Ancak bu rahatsızlığın, alerjik nedenlerden kaynaklanma sıklığı daha fazladır.
Alerjisi olan ve ilkbahar – yaz dönemlerinde polen, güneş, hayvan tüyleri, ot, çimen gibi bazı faktörlere maruz kalan veya temas eden kişileri ve özellikle çocukları birkaç ay boyunca etkileyebilir.
Bu durumda olan kişiler, uzun süre gözlerinde kızarıklık, yanma, batma, kaşınma, sulanma gibi sorunlarla baş etmeye çalışırlar.
Göz Nezlesinin (Konjonktivit) Belirtileri
Özellikle çocuklarda görülen göz nezlesi, bir veya iki gözü birden etkileyebilmektedir. Tıp dilindeki adı konjonktivittir.
Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde bazı göz nezlesi belirtileri görülebilir.
Bir veya iki gözde birden görülen pütürlü ağrı, göz kapağının şişmesi, gözde akıntı oluşması, gözün sulanması, gözlerde ışığa karşı hassasiyet meydana gelmesi göz nezlesinin belirtileri arasında yer almaktadır.
Göz nezlesi görülen kişiler genellikle aşağıdaki durumların bir kaçından veya hepsinden şikayetçi olmaktadır;
– Sulanma,
– Yanma,
– Kaşıntı,
– Kızarıklık,
– Batma,
– Şişlik,
– Ağrı
– Yanma,
– Kaşıntı,
– Kızarıklık,
– Batma,
– Şişlik,
– Ağrı
Tedavi Yöntemi Nedir?
Bu duruma maruz kalan kişiler, öncelikle gözlerini dinlendirmeye özen göstermelidirler. Televizyon izlemek, kitap okumak, bilgisayara bakmak gibi aktiviteler sakıncalıdır. Mutlaka doktor tedavisi gereklidir.
Tedavi sonrası doktorun önereceği ağrı kesici, krem ve / veya damlayı, düzenli kullanmalı ve yanlarında bulundurmalıdırlar.
Bulaşıcı nitelikte ise çevredeki kişilerle yakın temas kurulmamalıdır.
0 Yorumlar