Türkiye birçok coğrafi yer şekillerinin olduğu bir ülkedir. Göl bu coğrafi şekillerden bir tanesidir.
Göl Nedir?
Göl nedir ve nasıl oluşur sorusuna göl kara üzerindeki çukurların yeraltı ve yer üstü suları ile dolmasıyla meydana gelen su kütlelerine göl denir.
Göllerin oluşumunda birçok etken vardır. Yeryüzündeki suların % 2’si göllerden meydana gelmektedir.
Göller Nasıl Oluşur?
Göller kara toprakları üzerindeki çukurların veya kırıkların sularla dolarak oluşması sonucunda meydana gelir.
Göller nasıl oluşur sorusuna cevap olarak göller yer altı ve yer üstü sularının, kar erimelerinin, yağmur sularının ve akarsuların yeryüzündeki çukur alanlara dolması ile meydana gelir.
Göllerin oluşum şekilleri birbirinden farklıdır. Bu anlamda göl çeşitleri arasında birçok tür bulunmaktadır.
Göl Çeşitleri
Türkiye arazisi üzerinde çeşitli nedenlerden dolayı göller meydana gelmektedir. Bu göller doğal nedenlerden dolayı ve yapay olarak yapılan göllerdir.
Göl çeşitleri arasında kimyasal özelliklerine göre göller ve oluşum şekillerine göre göller bulunuyor.
Kimyasal Göller arasında tatlı su gölleri, tuzlu su gölleri, acı göller ve sodalı göller bulunmaktadır. Tatlı su gölleri yer altından yeryüzüne doğru akışı olan ve suları tatlı olan göllerdir.
Tuzlu su gölleri ise dışa akışı olmayan kurak ve yarı kurak arazilerde çeşitli nedenlerden dolayı oluşan göllerdir. Bu göllerin suları tuzludur.
Acı göller ise dışa akışı olmayan, sularını denizlere ulaştıramayan göllerdir. Bu göller karstik arazilerde oluşur.
Sodalı göller ise volkanik arazilerin bulunduğu arazilerde oluşan göllerdir. Bu göllerin de dışa akışı yoktur ve suları sodalı, acıdır.
Oluşumlarına göre göller ise doğal göller ve yapay göllerdir. Doğal göller arasında karstik göller, tektonik göller, buzul göller, volkanik göller ve set gölleri bulunmaktadır.
Karstik göller yeryüzündeki kimyasal kayaçların ve tortulların eridiği boşlukların sularla dolması ile oluşur. Tektonik göller ise yeryüzündeki çökmeler meydana gelip yer kabuğunda boşluklar oluşması ve bu boşlukların içinde suların dolması ile oluşan göllerdir.
Buzul göller buzul aşındırması sonucu oluşan göller iken volkanik göller ise volkanizmanın etkili olduğu arazilerde deprem veya diğer yer hareketleri sonucunda yer kabuğunda meydana gelen çukurların sularla dolması ile oluşur.
Volkanik göllerin çeşitleri arasında krater gölleri, kaldera gölleri ve maar gölleri bulunmaktadır.
Set gölleri ise bir çukurun önünün herhangi bir doğal nedenle kapatılması sonucunda oluşan göllerdir.
Set gölleri çeşitleri arasında volkanik set gölleri, heyelan set gölleri, alüvyal set gölleri, kıyı set gölü ve buzul set gölleri bulunur.
Yapay göller insanların çeşitli nedenlerle bir akarsuyun önünü kapatması sonucunda oluşan göllerdir.
Göl Özellikleri Nelerdir?
Göller oluşumlarına göre değişiklikler gösterir. Bu göl özellikleri nelerdir ve nasıl oluşur gibi sorular akıllara gelebilir.
Göller Türkiye’de elektrik üretiminde taşımacılıkta, su ürünleri yetiştirmede, içme suyu sağlamada ve turizm alanlarında kullanılır. Göllerin özellikleri oluşum nedenleri ile aynıdır.
0 Yorumlar