Ebru Sanatı Nedir?
Ebru sanatı, kağıt üzerinde çeşitli ve hususi olarak hazırlanmış olan boyalar ile ortaya çıkarılan desenlerin, kitreyle yoğun bir kıvama getirilen suyun üzerine işlenmesine verilen isimdir.
Görsellik bakımından oldukça hoş desen ve renklerin birleşmesiyle ortaya çıkan bu sanat eserleri, hayatın birçok alanında kullanılmaktadır.
Evlerde dekorasyon için kullanılan tablolarda yer aldığı da bilinir.
Ebru sanatındaki en önemli faktörler arasında yer alan iki önemli husus; fırça ve boyaların kalitesi aynı zamanda da oda sıcaklığıdır.Ebru sanatı yapımı, stresi düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?
Ebru sanatını yapabilmek için gereken malzemeler sırası ile kağıt, su, toprak boya, öd, gül dalı veya at kılı, teknedir. Bütün malzemelerin eksiksiz olarak hazır olması ebru sanatının yapılabileceği anlamına gelir. Daha sonra tekne, kitre ile yoğunlaştırılmış olan suyla doldurulur.
Kitrenin uygun kıvama ulaşması çok önemlidir. Ebru sanatı yapan acemi kişilerin usta kişilerden yardım alması faydalı olabilir. Fakat en uygun olanı 2 litre suyun içine 2 çorba kaşığı kadar kitre konulmasıdır.
Bu karışım yapıldıktan sonra 2 gün bekletilir ve tülbent yardımı ile süzülür. Hazırlanmış olan bu karışım kap içerisine konulup saklanarak, kişi istediği zaman kullanabilir.
Ardından toprak boyayla kişi istediği rengi oluşturarak öd ekler ve karıştırır. Hazırlanan karışım 15 gün veya bir ay boyunca kadar bekletilir. Zaman geçtikten sonra kişi ebru sanatı yapabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı, malzemeler ile sanatın tek bir defa yapılacağıdır.
Malzemeler hazırlandıktan sonra, daha önceden hazırlanan kitreli su tekne içerisine boşaltılır. Kişi istediği renklerin üzerine fırça ile dokunarak renkleri suya damıtır.
Fırçaların her damlası su içerisinde renklerin farklı bir biçime girmesine sebep olacaktır. Ardından kağıt tekne üzerine örtülerek, tek sefer ile çekilerek kurumaya bırakılır.
Ebru Sanatı Çeşitleri
Diğer sanat dalları gibi ebru sanatı da kendi içerisinde farklı çeşitlere ayrılmaktadır.
Bunlar sırası ile bütün ebru türleri yapılmadan evvel uygulanan battal ebru, tekne kenarlarında karşıt oluşturulmuş olan çizgilerden meydana gelen gelgit ebru, helezonik şekilde yuvarlaklar ihtiva eden bülbül yuvası ebru, tepe bölümleri kıvrımlı olan şal ebrusu, hatip ebrusu, çiçek ebru ve taraklı ebrudur.
Ebru Sanatı Tarihi
Ebru sanatının ana olarak hangi ülke içerisinde ortaya çıktığı kesin bir şekilde bilinmemektedir. Bununla birlikte Doğu ülkeleri taraflarında süsleme amacı ile yapıldığı öne sürülmüştür.
Türlü İran literatürlerinde, Hindistan’da ortaya çıktığı yazmaktadır. Diğer literatürlere bakıldığı zaman ise ebru sanatının Türkistan sınırları içerisine yer alan Buhara’da meydana çıktığı ve İran vesilesiyle Osmanlı Devleti’ne tanıtıldığı yazılmaktadır.
Batı içerisine ebruya Türk kağıdı ve mermer kağıdı şeklinde isimlendirmeler kullanılmaktadır.
Ebru sanatının esasının 9 ya da 10. yüzyıllardan bu yana geldiği varsayılmaktadır. Fakat düşünüldüğü zaman kağıdın icat edilmesi ile sanatın ilerlediği anlaşılmaktadır.
0 Yorumlar