Boyun fıtığı, boynun omurları arasında olan kıkırdak dokunun omurilik kanalına giden alanda omuriliğin yer değiştirmesi sonucu kollara yayılan sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu ile oluşan ve disk kaybına neden olan bir hastalıktır.
Boyunda yedi tane omur vardır, omurlar arasında ise çekirdek olarak adlandırılan diskler bulunmaktadır.
Bu neden ile disk dokusundaki yırtılmalar sonucunda boynun sağa ve sola hareketini sağlayan disk dokusundaki kayma ve hasar boynun yapısına zarar vermektedir.
Boyun Fıtığı Nedir?
Omurga sisteminin hassas omurlarından biri boyun omurlarıdır. Omurların arasında hareket edebilmeyi sağlayan diskler vardır.
Boynun hareket etmesini sağlayan disklerin yapısında meydana gelen herhangi bir hasar boyun bölgesine zarar verir. Yaş ilerledikçe bu diskler yıpranmaktadır.
Diskler dışındaki sert yapıdan içte bulunan yumuşak kısmın dışarı çıkmasıyla veya omur yapısı bozulduğu için omurlar üzerinde çıkan küçük kemik çıkıntılarının baskı yapması sonucu boyun fıtığı oluşması boyun fıtığı nedir sorusunun yanıtıdır.
Boyun Fıtığı Nasıl Oluşur, Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığının başta gelen belirtileri boyundan sırta yayılan şiddetli ağrı ile görülmektedir.
Kıkırdakta yırtılma oluşmuş ise sinirlere baskı yaparak kolda güçsüzlüğe, his kaybı ya da kolda ve parmaklarda uyuşmaya neden olmaktadır.
Bu yırtılma omuriliğe baskı yapıyor ise vücut genelinde ciddi sağlık problemlerine kadar yol açabilmektedir.
Kolda güç kaybı var ise ele alınan herhangi bir cismi tutamıyor ve düşüyor ise parmaklarda karıncalanmalar oluşuyor ise bu durum, boyun fıtığının önemli belirtileri göstermektedir.
Genelde masa başı çalışan kişilerde bu durum daha sık görülmektedir.
Yaşın ilerlemesi ile boyunda oluşan kireçlenme gibi durumlarda hastada yoğun boyun ağrıları oluşabilmekte, bu durumu ise daha çok hızlandırmaktadır
Boyun Fıtığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Boyun fıtığının ilerlemesi yaşamı oldukça etkilemektedir. Doğru yapılan egzersiz ve duruşlar ile bir araya gelindiğinde hastanın hayatı daha çok kolaylaşabilir ve bu durumu daha az risk ile atlatılabilir.
Bilgisayar başında devamlı oturuluyor ise oturuş pozisyonu mutlaka dik olması gerekir ve omurların yamuk bırakılmamasına önem verilir ise boyun fıtığında ki önlemler en başından alınabilir.
Dışarıda yürürken mutlaka dik yürünmesi gerekir, baş öne eğilmemelidir.
Spor yapılırken boyun bölgesini zorlayan hareketlerden kaçınılmalı ve boynun devamlı hareket halinde yapılan spor gruplarından uzak durulması büyük bir önem taşımaktadır.
Yürüyüş ve yüzme gibi düzenli ve devamlı yapılan egzersizlerin, boyun kaslarını güçlendirme de büyük rol oynadığı görülmektedir.
Boyun Fıtığı Tedavisi
Boyun fıtığına bağlı ağrılarda ameliyat ilk seçenek değildir.
Genelde kısa süreli dinlenmeler, boyuna binen yükü hafifletmeye yönelik boyundaki kasları güçlendirecek egzersizler önerilir.
Bu egzersizler ile boyun fıtığının ilerlemesi önlenebilir ve fıtık nedeni ile görülen omurlardaki akut ağrıları doktor eşliğinde hafifletmek mümkündür.
Ağrılar çok sık ise doktor tarafından önerilen ve gözetimi altında kullanılan ilaçlar ile tedavi süreci desteklenir.
Ne yapılırsa yapılsın ağrılar dinmiyor ve hep aynı seyirde devam ediyor ise doktor tavsiyesi ile fizik tedavi yöntemine başvurulur.
Uzmanlar boyun fıtığı tanısını koyduğu hastalarda ameliyatı son çare olarak görür ve hiçbir yöntem işe yaramıyor ise ameliyat istenilebilir.
0 Yorumlar