Barbaros Hayreddin Paşa Hakkında Bilgi; Kimdir Ve Hayatı - Sanat Adası

Barbaros Hayreddin Paşa Hakkında Bilgi; Kimdir Ve Hayatı

Barbaros Hayreddin Paşa, yüzyıllar boyu Osmanlı İmparatorluğunun büyük güç statüsünü desteklemeyi sürdüren muhteşem bir amiraldir.
Örgütlenme ve yönetim becerilerinin yanı sıra aynı zamanda tüm dünyada tanınan en iyi denizcilerden biridir.
Barbaros Hayreddin paşa kimdir, hayatı nasıl yaşamıştır ve mezarı nerededir gibi soruların cevabını bulmak için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Barbaros Hayreddin Paşa’nın Hayatı

Asıl adı Hızır olan Barbaros Hayreddin Paşa 1470’lerde Midilli Adası’nda (Lesbos) doğmuştur.
Babası Yakup adında bir Osmanlı sipahisi, annesi ise Yunanlı bir Hristiyan olan Katerina ‘dır.
Oruç, İlyas ve İshak adında üç abisi olan Hayrettin Paşa’nın tüm abileri de denizcidir ve  uluslararası deniz ticareti yapmışlardır.
Barbaros Hayreddin Paşa ismi
Denizcilik kariyerine abileri Oruç ve İlyas’ın yanında başlayan Hayrettin Paşa daha sonra kendi inşa ettiği gemisiyle Midilli, Selanik ve Eğriboz arasında deniz ticareti yapmaya başlamıştır.
Barbaros Hayreddin Paşa ve kardeşleri İlyas ve Oruç Reis birçok deniz savaşı düzenlemiştir.
Cezayir’de kendilerine küçük bir hükümet kuran kardeşler hükümetin başına Oruç Reis’i geçirmişlerdir.
Ancak bir süre sonra Oruç Reis’in İspanyollar tarafından öldürülmesi ile bu hükümetin başına Hayreddin Paşa geçmiştir.
O esnada Mısır’ın Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesi ile Hayreddin Paşa bu hükümetin devamlılığını sağlamak için Osmanlı’nın himayesi altına girmiş ve 1534 yılında İstanbul’a gelip Kaptan-ı Derya olmuştur (Amiral).

Barbaros Hayreddin Paşa’nın İsmini Kim Vermiştir?

Hayreddin ismi “İslam’ın iyiliği” ya da “en iyi din” anlamına gelen anlamında olduğu için Sultan Süleyman tarafından, Barbaros ise kazandığı zaferler ile İtalyanca da kızıl sakal anlamına gelen “Barbarossa” kelimesinden gelmektedir.

Barbaros Hayreddin Paşa’nın Zaferleri

Preveze Deniz savaşı, 16. yüzyıl Osmanlı tarihinin en büyük donanma savaşlarından biridir.
Bu savaşta 60.000’den fazla denizciyi ve 600 kadar gemiyi kapsayan Hristiyan filoları Barbaros Hayreddin Paşa tarafından yönetilen 170 gemi ve 3.000-20.000 arasında denizciye sahip Osmanlı donanması tarafından mağlup edilmiştir.
preveze deniz savaşı
Preveze’deki zafer Osmanlı İmparatorluğunun Akdeniz’de 30 yılı aşkın bir süre hakimiyet sürmesini sağlamıştır.
Ayrıca Ege ve İyon Denizi’ndeki tüm adalar Barbaros Hayreddin Paşa tarafından Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.
Paşa’nın göz dolduran zaferleri nedeni ile Roma İmparatoru 5. Charles tarafından kendisine Roma donanmasının en büyük amirali olma teklifi sunulmuş ancak Paşa tarafından reddedilmiştir.

Barbaros Hayreddin Paşa’nın Mezarı Nerededir?

1545 yılında emekli olan ve 1546’da İstanbul’da hayata gözlerini yuman Hayreddin Paşa’nın mezarı Beşiktaş’ta bulunmaktadır.
Bu türbe Mimar Sinan tarafından 1541-1542 arasında yapılmıştır. Türbede dört lahit vardır.
Barbaros Hayreddin Paşa mezarı
Barbaros Hayrettin Paşa, her gece mezarının üzerinde bir mumun aydınlatılmasını istemiş ve bu amaçla belli bir miktar parayı da miras bırakmıştır.
1944 yılında Zühtü Baranoğlu ve Hadi Baran’ın eseri olarak mezarın yanında inşa edilen anıt, 11,5 m yüksekliğinde olup bir geminin yayına benzemektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar